KALASTUS VINKKEJÄ
Välineiden valinta
Heittokalastuksessa välineiden laatu on erityisen tärkeää, sillä huonot välineet voivat hankaloittaa heittämistä ja vähentää innostusta kalastukseen. Onneksi nykyään on tarjolla laaja valikoima laadukkaita välineitä ja asiantuntevia oppaita, jotka auttavat valitsemaan oikeat välineet jokaiseen kalastustyyliin.
Valitse välineet aina kalastettavan lajin mukaan. Ahvenen kalastuksessa vavan on oltava riittävän herkkä, jotta tärpin tuntee ja ahvenen pyristellessä teräviä potkuja, ei kala pääse karkaamaan siiman päästä. Vavan tyvessä saa kuitenkin olla riittävästi jäykkyyttä, jotta ahven saadaan tartutettua. Olisi hyvä, jos vavan tyvestä 1/3 osa olisi suhteellisen jäykkä.
Pohjalinjakalastuksessa tärkeintä on saada tuntuma jigiin. Siima ja sopivan kokoinen jigipää ovat suuressa roolissa, kun aloitellaan jigikalastusta. Alkuun voi olla helpompaa suosia hieman ylisuuria jigipäitä, jotta saa tuntuman pohjaan. Kesällä lämpimän veden aikaan yleisesti toimivatkin suuremmat painot kalan ollessa aktiivinen. Mikäli kohdekala ei osoita mielenkiintoa viehettä kohtaan, kannattaa jigin kokoa ja jigipään painoa muuttaa.
Vieheen väri ja tyyppi
Vieheitä löytyy monentyyppisiä. Esimerkiksi jigit voidaan karkeasti jakaa tyypin mukaan kalajigeihin, matojigeihin ja toukkajigeihin. Näistä päätyypeistä löytyy monia eri variaatioita ja yhdistelmiä, eli hybridejä. Aloita aina luomuväreistä. Itse suosin kalastuksessa pitkälti luonnollisia värejä. Kannattaa kokeilla ensin kaikista ”miedoimpia” värejä ja mikäli kala ei osoita mielenkiintoa viehettä kohtaan, voi kokeilla lisätä vieheeseen erilaisia sävyjä.
Myös veden lämpötilalla on oleellinen merkitys vieheen valinnassa. Nyrkkisääntönä, mitä kylmempi vesi, sitä pienempieleinen viehe. Keskikesällä kannattaa suosia liikettä ja välkettä.
Kuhan kalastuksessa vapa ja kela saa olla pykälää järeämmät. Itse suosin kuhan kalastuksessa sellaista vapaa, jossa on riittävästi voimaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ahven on vavassa, niin 1/3 osaa vavasta on niin sanotusti taipumatonta osaa ja vastaavasti kuhavavassa sitä saa olla lähes 2/3 osaa. Kuhan suu on hyvin luinen ja kuhan tartuttaminen vaatii vavalta jäykkyyttä. Ei kannata lannistua, mikäli ensimmäisillä tärpeillä kalaa ei saa tarttumaan. Muutaman tärpin jälkeen se varmasti jo onnistuu ja on erittäin palkitsevaa, kun sen ensimmäisen kuhan nostaa veneeseen. Kuhan tärppi lämpimän veden aikaan on yksi kuhan kalastuksen parhaista kokemuksista.
Kalapaikan valinta
Nyt kun välineet on valittu, on seuraavaksi valittava paikka, mistä todennäköisimmin kalaa kyseisenä ajankohtana löytyy. Vaikka kaikuluotain on iso apu, niin ilman sitäkin on mahdollista löytää kaloja.
Kartta
Kartta on ensiarvoisen tärkeä työkalu kaloja etsittäessä. Nykyään karttamateriaalia löytyy jopa ilmaiseksi netistä. Karttaa tutkimalla on mahdollista päätellä mistä kaloja kyseiseltä alueelta voisi löytyä. Kaikenlaiset suojapaikat ovat kalojen mieleen. Kannattaakin aloittaa paikoista, joissa on kivikoita tai karikoita. Niitä on joko näkyvissä tai veden alla. Molemmista löytyy yleensä kaloja.
Varsinkin kesäaikaan ovat kartan syvyyskäyriltä löytyvät ”poikkeavuudet” tärkeitä. Mikäli esimerkiksi alueella on syvempää vettä ja lähellä tätä on matalampi alue, jossa syvyyskäyrällä on niin kutsuttuja hyllyjä, niistä kalan löytää melkoisen varmasti.
Syvyydet
Heittokalastuksessa suositeltavaa on kalastaa syvyysalueella 0-9 m.
9 m syvemmästä kalastaessa kala kuolee lähes poikkeuksetta nostettaessa. Tämä johtuu liian nopeasta paineen muutoksesta.
Riippuen vesistöstä kalojen elinolosuhteet vaikuttavat kalastettavaan syvyyteen. Matalissa vesistöissä kaloja löytyy yleensä paikoista, joissa on hieman syvempiä monttuja. Näissäkin kannattaa suosia montun reunoja.
Veden lämpötila
Kevät
Kalat hakeutuvat lämpimämpiin kohtiin. Sellaiset paikat, joissa tuuli ei ole päässyt vettä sekoittamaan ja pintavesi on päässyt auringon vaikutuksesta lämpenemään, ovat monesti otollisia. Myös pintakivikot, joissa aurinko on lämmittänyt kiviä, vetävät puoleensa lämpöä etsiviä kaloja.
Kesä
Kesää kohti mentäessä petokalat hakeutuvat kohti syvempiä vesiä. Tällöin kannattaa kaloja alkaa etsimään penkoista 5-9 m alueilta. Isoimmat petokalat viihtyvät kesän syvempien alueiden välivedessä. Kesällä huomioitavaa on mm. kalastajan omasta riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen. Lämpiminä päivinä kalastuksen tiimellyksessä saattaa riittävä nesteen nauttiminen unohtua ja riskinä on nestehukka. Myös suojautuminen auringolta on tärkeässä roolissa. Riittävällä suojakertoimella varustettu aurinkorasva tai peittävä vaatetus ei ole koskaan liikaa. Myös päähine ja aurinkolasit on hyvä olla mukana.
Syksy
Syksyn saapuessa petokalat alkavat valmistautua talven tuloon. Syksyllä kalat alkavat tankata ravintoa pitkää talvea varten. Syksy onkin monesti kalastajan kulta-aikaa. Luonnon väriloisto ja aktiiviset kalaparvet ovat elämys parhaasta päästä. Olosuhteet on tietysti huomioitava. Kylmyys ja tuulet ovat syyskalastuksessa asioita, jotka tulevat väistämättä vastaan. Aloittelevalle kalastajalle saattaa tulla yllätyksenä, miten paljon kylmempi vesillä on verrattuna maa-alueille. Vesillä ollaan alttiina tuulelle ja pienikin tuuli tekee olosuhteista paljon kylmempää. Siis kunnon varusteet mukaan ja mieluusti vielä tuplana.
Monistaminen
Kun aktiivista kalaa on jostain kohtaa vesistöä löytynyt, tällöin kannattaa paikkaa niin sanotusti monistaa, eli tällaisista samantyyppisistä paikoista kalaa yleensä löytyy myös muistakin järven kohdista.